Ki a terrorista?
Írta: admin - Dátum: January 26 2011 08:59:08
CIA-által kiképzett terrorista az amerikai bíróság előtt

Vádolják: 73 ember megölésével (egy légi járat felrobbantása által), a bevándorlási törvények megsértésével...

Luis Posada Carriles-t NEM terrorizmussal vádolják.

Folytatás a Részleteknél!
Teljes hír
El Paso, Texas - Margarita Morales Fernandez: Miért nem lehet a bíróság elé vinni terrorizmus vádjával Posadat? Az egykori CIA-ügynök, aki állítólag megölte az apját és 72 embert. A kubai repülőgép a fedélzetén ennyien utaztak. Mindez még 2001 szeptember 11 előtt történt...
Fernandez és az áldozatok több száz más hozzátartozója figyeli az egykori CIA-s Luis Posada Carriles tárgyalását .
11 vádponttal vádolják, melyek egyike a hamis tanúzás is, amiért hazudott az amerikai bevándorlási tisztviselőknek, de a terrorral kapcsolatos bűncselekmény nincs a listán.
"34 éve lesz, hogy elkövette a terrorista támadást, hogy megölte az apámat, de emlékszem rá, mintha tegnap történt volna." mondta Fernandez az Al Jazeerának egy telefonos interjúban Havannában. "Nem hiszem, hogy ez a tárgyalás visz minket közelebb az igazságszolgáltatáshoz."
1976. október 6-án egy bomba robbant a Cubana légitársaság 455-ös járatán Barbados partjainál, mindenki életét vesztette a fedélzeten, köztük Fernandez apja.
Posada, a kubai születésű venezuelai állampolgár, CIA-szakértő, akit kiképeztek robbanóanyag használatára, személyes vérbosszút esküdött Fidel Castro ellen. Venezuelában, a támadásban főleg kubai állampolgárok haltak meg.
"A terrorista tevékenységekkel vádolt Posada hamisan esküdött [jelenleg ezért áll amerikai bíróság előtt] áll a vádiratban, de nem az, amivel őt a bíróság elé idéztettük," mondta José Pertierra, a kubai származású washingtoni ügyvéd, aki képviseli Venezuela érdekeit a tárgyaláson.
Venezuela börtönbe zárta Posadat a robbantás után, de a ravasz merénylő megszökött a börtönből papnak álcázva, és végül az Egyesült Államokba menekült, időközben más latin-amerikai országokban is folytatta a Castro-ellenes tevékenységet. Venezuela már többször kérte a kiadatást.
"Sok éven át, az igazság rejtve maradt," mondta Fernandez. "De azt akarom, hogy az emberek megtudják, hogy sok a terrorizmus áldozata Kubában, valamint az Egyesült Államokban és más országokban is."
Egy interjú során a The New York Times 1998-ban, Posada elismerte, hogy megszervezett egy sor szálloda elleni merényletet Kubában egy évvel korábban - 11 ember vesztette életét.
"Ez az eset jól szemlélteti az USA terrorizmus elleni háborújának kettős arcát "mondta Pertierra, aki képviseli Venezuela érdekeit."Nem lehet az egyik terroristát büntetni, a másikat pedig segíteni. Nincsenek első osztályú és másodosztályú áldozatok; minden áldozatot egyformán kell gyászolni."
Biztosan más lenne az elbírálás, ha a vádlott arab és muszlim lenne.

- Al-Dzsazíra -