Orbán: Az emberi méltóságban hiszünk
Írta: admin - Dátum: January 23 2011 17:46:32
Elsősorban a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok fejlesztése a célja Orbán Viktor kairói látogatásának. A miniszterelnök négy napot tölt az észak-afrikai országban. Az egyiptomi fővárosban a kormányfő először az Arab Liga főtitkárával tárgyalt, majd találkozik Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, és a miniszterelnökkel is.

Az unió és Magyarország is érdekelt abban, hogy javuljanak Európa és a Közel-Kelet kapcsolatai, és a térségben stabilitás legyen - mondta Orbán Viktor az Arab Liga főtitkárával folytatott tárgyalása után. A miniszterelnök a félórás megbeszélés után kiemelte, egyik fél sem hisz a civilizációk harcában, vagyis abban az elméletben, amely szerint a muszlim és a keresztény világ egymás ellen fog fordulni. Ehelyett az emberi méltóságban hiszünk - mondta Orbán.

A miniszterelnök kitért az uniós elnökség feladataira is. Azt mondta, bízik abban, hogy a közös valuta védelmére kidolgozott védőcsomag sikeres lesz már a következő félévben. A palesztin válságról a kormányfő azt mondta, az EU és Magyarország álláspontja is az, hogy két önálló állam kell. Az Arab Liga főtitkára, Amr Musza a térség helyzetéről kijelentette, túlzó lenne ragályosnak nevezni a tunéziai eseményeket, de szerinte az arab vezetőknek figyelniük kell Tuniszra, valamint a gazdasági és szociális feszültségekre.

hírTV