Iszlamofóbia Magyarországon 2010
Írta: admin - Dátum: January 19 2011 10:24:31
Média - Politika - Gazdaság - Emberi jogok

A Magyar Iszlám Közösség iszlamofóbia-jelentését elolvashatjátok a Részleteknél!Teljes hír
Iszlamofóbia Magyarországon 2010


Média - Politika - Gazdaság - Emberi jogokA hazai médiákban nem történt szinte semmilyen változás az iszlámot, vagy a muszlimokat gyalázók között.
Talán említésre méltó, hogy az Index nevű hírportál egy-két cikkével igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy független, s nem támadja sem az Iszlám vallást, sem a muszlimokat. Ez nem igazán sikerült, mert elhallgatott komoly és pozitív híreket a hazai muszlimok munkáiból, melyek az MTI-n keresztül publikusak minden hírcsatorna számára. Ellenőrizetlen információkat adott be a köztudatba, s sem helyreigazítási kérelmünket nem akceptáltak, sem pedig a későbbi valós tényeket nem közölték portáljukon. A muszlimok elleni rasszista indíték nyomon követhető. De reméljük, hogy végül is, egyszer szeretnének lekerülni e szégyen-listáról.
Listánkra felkerült a Kuruc.Info, mely, ha a palesztin ügyről van szó, muszlimbarát, viszont ha az európai, vagy más muszlimokról van szó, csak a negatívumokat emeli ki, alpári módon gyalázkodik.
A marginális náci honlapokat, blogokat meg sem említem, mert azok egy csokorba fűzve teljesen iszlám- és muszlimellenesek!
De ugyanebbe a kategóriába sorolhatom a szélsőbalos internetes oldalakat is.
A csúcsot az ATV internetes portálja és maga a televíziós csatorna viszi el, szorosan mögöttük végzett a Hetek c. hetilap, melyet nevezhetnénk akár a muszlimok elleni szennylapnak is. Az Iszlámról és a muszlimokról csak és kizárólag negatív kontexusban írnak, talán az jelent számukra kivételt, ha egy muszlim áttér a kereszténységre, vagy a saját hitét elhagyva az Iszlámot gyalázza. Ellenőrizetlenül vesznek át információkat, s szinte kéjjel ismételgetik, hogy a muszlimok terroristák! „Munkásságukat” már sikerült ismertetnünk külföldi muszlim nemzetközi szervezetekkel, s remélhetőleg az iszlamofób médiák közé sorolja majd őket az ENSZ és az EU megfelelő bizottságai is.

A két legnagyobb napilapról, a Magyar Nemzetről és a Népszabadságról megállapíthatjuk, hogy korrektek az írásaik az Iszlám vallással és a muszlimokkal kapcsolatban.

A televíziós csatornák közül jó értékelést kap a Hír Televízió, a kereskedelmi csatornák közül talán a legelégedettebbek az RTL Klubbal lehetünk, bár kora reggeli vallási műsoruk megszűnt.
A köztelevízió a középmezőnyben végzett.
Új színfoltot jelent az ECHO Televízió számunkra, mely korrektségével tűnt ki, s mint a Hír Tv-nél, nyoma sincs az iszlamofóbiának.

Politika


A tavalyi év két választása a hazai muszlimok számára, így a Magyar Iszlám Közösségnek is meghatározó volt.
Optimistán tekintünk a jövőbe, mert az iszlamofób kijelentéseket, megnyilvánulásokat, valamint a fejlődéseinknek gátat szabókat az előző ciklus politikai vezetői között kell keresnünk.
Utalhatok itt a szaúdi focisták „leterroristázására”, a menekülttáborokban folytatott munkáink obstruálására, beadványaink elszabotálására, támogatási kérelmeink sutba dobására, stb.
Talán negatív példa lehetne Hiller István, vagy a volt Józsefvárosi polgármester, Csécsei Béla is.
Sajnos csak kevés politikus volt a volt kormánypárt tagjai között, aki mint vallási kisebbséget segített, vagy céljaink megvalósításához támogatást nyújtott volna.
Negatívumként értékelhető, hogy sem a Parlamentben, sem a Fővárosi Közgyűlésben nincs muszlim vallású személy, így a politikai érdekképviselet még mindig megoldatlan számunkra.
Szintén megoldatlan kérdés még, hogy egyelőre nincs muszlim tanácsadó a Kormány mellett, aki az iszlám világgal való külpolitikában segítséget nyújtana, vagy a hazai muszlimok gondjai végett lobbizhatna.

Muszlim nők helyzete Magyarországon


Az un. burka ügy európai fogadtatása komoly média téma lett hazánkban is, s ismét a médiabeli csúsztatások miatt a muszlimokat lehetett negatív kontexusba helyezni.
Elkeserítő tény, hogy ha Magyarországon egy muszlim nő a kendőjével a fején megy munkát keresni, sajnos az esetek 99%-ban elutasításban részesül. Így azok, akik mindenképpen szeretnének álláshoz jutni, kényszerből kendő nélkül mennek az állásinterjúra.
Mivel a kendő egy vallási jelkép is, az utcán is látható egy iszlám hitű nő vallási hovatartozása, így ő bármikor ki van téve sértegetéseknek, esetleges fizikai atrocitásoknak.
Szerencsére a fizikai bántalmazások visszaszorultak, viszont a sértegető, mocskolódó megjegyzéseket naponta kénytelenek tűrni hittestvéreink. Viszont mindenképpen pozitív egész Európában, hogy Magyarországon nincs sem kendő, sem másmilyen vallási jelkép tiltás!

Mecsetek helyzete Magyarországon


A tavalyi évben utasították vissza, az un. Iszlám Egyháznak a mecsetépítési kérelmét a Főváros XI. kerületében a nagy arányú lakossági tiltakozási akciók miatt. Szerencsétlen kezdeményezésnek tartjuk, mert nem történt a kezdet kezdetén a lakossággal egyeztetés a jelzett iszlám csoport részéről, de szomorú, hogy még mindig nincs Budapestnek, egy európai ország fővárosának iszlám kulturális központja.
Bizakodunk az elkövetkező években.
Vidéken talán Pécsen a legjobb a helyzet, Debrecenben viszont elkellene a helyi önkormányzat segítsége, hogy végre megfelelő helyen tudják gyakorolni hitüket az ottani muszlimok.

Menekülttáborokban lévő helyzete


Sajnos az un. „halal” étkeztetés helyzete mind a mai napig megoldatlan, csak annyi előrelépés történt az ügyben, hogy kifejezetten sertésből készült termékeket már nem adnak a muszlimoknak. De az étel nem „halal”, azaz nem ehető vallásjogilag muszlimok számára. Ugyanúgy kapnak pl. konzerveket, stb. melyben sertésből származó termékek vannak. Pl. „ipari szalonna”, vagy más kivonatok. Sajnos állandó bejárási engedélyt nem kaphattunk, ellentétben más, nem muszlim szervezettől, akik bejárhatnak a bicskei menekülttáborba. Ezt létszámhiánnyal magyarázták. Ha előre bejelentkezünk, természetesen kapunk belépési engedélyt.

Börtön helyzet


Több börtön, több helyzet. Azaz magyarul, ahány börtön, annyiféle hozzáállás. A legjobb a helyzet Szombathelyen, de jó Szegeden és Debrecenben, valamint Vácott is. Baracska is megfelelően áll az ott lévő muszlimok hitoktatása, lelki gondozása, vagy a megfelelő étkeztetés biztosításához. Sajnos Sopronkőhidával és az egyik fővárosi büntetőintézménnyel még problémáink vannak. A vidéki intézmények közül a szabad vallásgyakorlás engedélyeztetése terén Szolnok és Nyíregyháza is példamutató. Véleményem szerint a Szombathelyi példa lehetne az irányadó minden fogva tartási intézménynek.

Egyéb rendőrségi fogva tartottak, illegális határátlépők helyzete


Mind a rendőrségi fogdák, mind az őrzött szálláshelyeken a muszlimok helyzete kielégítőnek mondható. A volt határőrizeti szálláshelyek egyikén, pl. Nyírbátorban maguk a fenntartó hatóság kezdeményezték Ramadán hónapra Koránok beszerzését! Kapcsolatunk kiváló, emberi jogi szempontból, a vallásgyakorlás szabadságából is minden lehetségest megtesznek a fenntartók.

Vízum ügyek, bevándorlás


Sajnos egyre több nehézségbe ütközünk a Törökországból érkező barátaink vízumkérelmei kapcsán, s számunkra ez érthetetlen. Mind munkavállalói, mind egyéni látogatásokat gátolnak meg sokszor a BÁH munkatársai. Ez többször jogszabálysértésbe is torkollott. Természetesen mindig jeleztük felsőbb hatóságoknak az anomáliákat, mert szinte kézzel fogható volt az iszlám vallásúak diszkriminalizációja.


Konklúzió: Sok még a tennivaló az emberi jogok területén, a tényleges és valóságos vallásszabadság megvalósításának terén. Sok negatívum csupán az emberi hozzáállás miatt vált azzá. Viszont az emberi hozzáállás a nemtudásból, hozzá nem értésből, egészségtelen gyanakvásból, az iszlamofóbiából fakad, fakadhat! Mert ha a törvényt, az emberi jogokat és a vallás és lelkiismereti szabadságról szóló jogszabályokat ismernék és betartanák bizonyos hivatali dolgozók, az ilyen évi jelentéseink csupán dicséretből, vagy üres fehér lapokból állna.