12 tipp új muszlimoknak

1. Gyakorold az Iszlám vallást, ammenyire tudod

“Az, aki szereti a Szunnámat, az szeret engem, és aki szeret engem, az velem lesz a Paradicsomban.” – Muhammad Próféta (blv)(Tirmidhi)

Új muszlimként nehéz lehet az imákat, a böjtölést Ramadánban és a vallás egyéb aspektusait betartani. Kezdetben nehézségeid lehetnek az esetleges radikális életstílusbeli változtatások miatt, de mindezek időbe telnek. Nincs szükség minden nap hajnali 4 órakor felkelni tahaddzsud (nafl éjszakai) imára. Ha problémád van bizonyos dolgok gyakorlásával, ne aggódj. Próbáld meg ezeket lépésről-lépésre, folyamatosan beépíteni az életedbe. Imádkozz Allah-hoz (swt) amennyit tudsz es kérd, hogy tegye neked ezeket könnyűvé, a többi majd jön magától. A istentiszteleti gyakorlatok megerősítik a hitedet. Olvasd a Koránt, amikor csak tudod. Keress hadisz gyűjteményeket (pl. Riyadh us-Saliheen) és olvasd ezeket gyakran. Érezni fogod a kapcsolatot közted és Allah között, az Iszlám pedig az életed részévé válik.

2. Tiszteld a szüleidet!

“A menyország az anyák lábánál van.” – Muhammad Próféta (blv) (Ahmad, Nasa’i)

Fontos, hogy fenntartsd a jóviszonyt a családoddal. Próbáld meg elkerülni, hogy te magad hozz fel vallási témákat, illetve a vallási vitákban való részvételt. Ez gyakran elkerülhetetlen, ám a szüleid insaAllah idővel elfogadják majd, hogy az Iszlám nem változtat téged radikálissá vagy terroristává, amennyiben megőrződ a nyugalmadat ezekben a feszült pillanatokban. Lépésről-lépésre a szüleid folyamatosan képesek lesznek a választásodat tisztelni és érdeklődést mutathatnak majd a vallásod iránt. Ez nagyszerű jel lehet és insaAllah Allah megnyitja nekik az utat afelé, hogy ők is befogadják az Iszlámot. Próbálj meg nem úgy viselkedni, mintha te tudnád mindenre a választ és ne akarj mindent megvitatni, vagy megvédeni önmagadat miközben ideges vagy. Ez csak szívfájdalmat okoz. A te fókuszod azon legyen, hogy magadon dolgozz.

3. Találj egy tanárt

“Az, aki a tudásszerzés útját követi, annak Allah megkönnyíti az utat a Paradicsomba.” - Muhammad próféta (blv) (Muslim)

Egy jó tanárt találni kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy megértsd a vallásod. A legjobb ha valaki olyat találsz, aki beszéli a nyelvedet és hasonló gyökerekkel rendelkezik. Eleinte nehéz lehet megérteni olyasvalakit, aki akcentussal beszél, illetve aki egy másik kultúra kontextusában beszél. Ne félj a tanárodat a kérdéseiddel ‘bombázni’. Jegyezd le a kérdéseidet, amik Korán / hadisz olvasás közben, illetve a mindennapi tevékenységeid közben merülnek fel és ne félj őket megbeszélni. Előfordulhat, hogy az így folyamatosan szerzett tudásoddal többet tudsz majd más, úgynevezett ‘született’ muszlimoknál vagy már idősebb újmuszlimoknál, ám ne feledd, mindig őrizd meg az alázatosságodat és a szerénységedet. Ahhoz, hogy valaki tudósa legyen az Iszlám vallásnak, hosszú évek kemény munkája vezet oda. Ne viselkedj hát úgy, mintha te egyike lennel ezen kevés tudósoknak.

4. Tartsd távol magad a vitáktól!


“Bizonyosan, a harag tönkreteszi a hitet, mint az aloe a mézet.” – Muhammad Próféta (blv) (Abu Dawud, Tirmidhi)

Azzal, ha folyamatosan védeni próbálod a vallásodat, csak stresszeled önmagadat és környezetedet. Újmuszlimként eleinte érezheted úgy, mintha minden szem rajtad lenne az életedben bekövetkezett változások miatt. Ezt ki-ki különböző mértékben dolgozza fel. Éppen ezért próbáld meg a vitákat minden áron elkerülni. Inkább dolgozz magadon, gyűjtsd a tudást és mutass jó példát azzal, ahogyan a vallásodat gyakorlod. Idővel, ha valaki a vallásodról kérdez, magyarázd el mit-miért csinálsz, de ne vitatkozz és ne próbálj meg másokat mindenáron meggyőzni. Dolgozz magadon és válaszolj ha kérdeznek, de ne menj elébe a vitáknak. Jobb eséllyel kapsz majd pozitív visszajelzéseket, ha nem próbálsz meg a vallásoddal minden helyzetben előhozakodni.

5. Próbáld meg az arab nyelvet elsajátítani

“Bizony, Mi ezt az arab Koránt küldtük le, hogy megérthessétek.” – a Kegyelmes Korán, 12:2

A nyelvtanulásnak több útja van. Ne ess kétségbe, ha nem vagy egy nyelvzseni. Csak mert nem ment ay angol a suliban, nem biztos, hogy az arabbal is nehézségeid lesznek. Kezdd a betűkkel és azok kiejtésével. Tanulj a magad tempójában. Sok forrás áll már magyarul is rendelkezésre, ám a legeredményesebb talán az lehet, ha találsz valakit a közeledben, akinek arab az anyanyelve. A legtöbb mecsetben is rendelkezésre áll egy tanár, illetve a nagyobb központokban kurzusok is vannak. Amint megértetted az alapokat, folytathatod önmagad is az interneten elérhető segédeszközökkel (youTube videók, letölthető mp3 recitálások…stb). Próbálj meg kulcsszavakat tanulni, amit a legtöbbet előfodulnak a Koránban, illetve a mindennapi istentiszteleti gyakorlatok elnevezéseit (pl. szalah, dzsuma, szajda, szabr…stb)

6. Értsd meg az Iszlám lényegét

“Azok, akik a dolgokat nehézzé teszik maguknak, elpusztítják magukat. (ÍHáromszor mondta.)” -Muhammad Próféta (blv) (Muslim)

Eleinte sok olyan véleményt hallhatsz a különböző gyakorlatokkal kapcsolatban, amiket nehezen tudsz követni. Például az, hogy a wudu (rituális mosakodás) során mindig meg kell mosd a lábadat vagy erre egy alternatíva, ha bőrzoknit viselsz és amennyiben azt wuduval tetted fel, akkor elég, ha csak vizzel áttörlöd. Ez praktikusnak tűnhet, ám mi itt Európában, nem igazán vagyunk bőrzoknihoz szokva. Ha utánanézel, találhatsz olyan véleményt Iszlám tudósoktól, akik úgy tartják, hogy az is érvényes, ha pamutzoknit törlünk csak át. Természetesen itt is azzal a feltétellel, hogy amikor feltettünk, volt érvényes wudunk. Ez jelentősen megkönnyíti a mindennapi életünket. Ugyanígy más kérdésekben is próbálj meg nem szűklátókörűen gondolkozni. Allah nem véletlenül adott intelligenciát az embernek. Ám mindez persze nem ad felhatalmazást arra, hogy bida’ (érvénytelen újításokat) kövess.

7. Őrizd meg az identitásodat, maradj, aki vagy!

“Ti hívők! Ne helyezzétek magatokat előtérbe Allah és a küldötte előtt! És féljétek Allahot! Ő mindent hall és tud!” – Kegyelmes Korán, 49:1

Az, hogy muszlim lettél, az identitásod részévé vált. Ám ez nem jelenti azt, hogy ki kell vond magad a családi és baráti összejövetelekből. Amennyiben a kultúrád nem mond ellent az Iszlám hitvallásnak, nincs probléma azzal, ha azokat továbbra is gyakorlod. Nincs szükség arra, hogy például idegen kultúrák, nemzetek öltözködési szokásait kezdd el követni. Mindaddig, ameddig a ruhád elegendően takar és ápolt, jó megjelenést biztosít, viseld bátran. Az étkezési szokásaidat sem kell erőszakkal megváltoztatni. Más nemzetek ételeit eheted persze, ha ízlik, de ne gondold azt, hogy csak az a jó, amit ők esznek. Mindaddig, amíg helal ételt fogyasztasz, nincs probléma. Ahogy más országból származó muszlimokkal találkozol, tapasztalhatsz majd olyan kulturális szokásokat, amiknek semmi köze az Iszlámhoz. Nekünk, újmuszlimoknak a célunk az, hogy megemlékezzünk Allahról és nem az, hogy különböző kultúrális zsokásokat építsünk be az életünkbe. A különböző vélemények sokszínűséget és nem ellentéteket kell hogy adjanak a muszlim közösségnek.

8. Járj gyakran a mecsetbe

“Az kapja majd a legnagyobb jutalmat, aki a legmesszebb él és a legtöbbet gyalogol.” – Muhammad Próféta (blv) (Bukhari, Muslim)

A pénteki ima a férfiaknak kötelező, de ajánlatos ezen túl is minél többet eljárni a mecsetbe. Mind a férfiaknak, mind a hölgyeknek a javára válik, ha muszlim közösségbe jár. Amellett, hogy tudást szerzel és a jótetteid számát növeled insaAllah életre szóló barátokra is szert tehetsz. Eleinte nehéz lehet, hiszen nem ismersz senkit, de ha csak az imákra jársz el, már az is valami kezdetnek. Használd ki a két ünnep (Íd) adta lehetőségeket is.

9. Találj muszlim barátokat és ne szakítsd meg a kapcsolatot a már meglévő barátokkal

“A Feltámadás Napján a Mindenható Allah kinyilvánítja majd: “Hol vannak azok, akik egymást Allahért szeretik? A mai napon az árnyékomban adok nekik menedéket, ahol nincs más árnyék, csak az enyém.” – Muhammad Próféta (blv) (Muslim)

Szalammal üdvözölni másokat áldás. Neked is és nekik is. Ne félj hát ismeretleneket köszönteni a mecsetben. Ez ajtót nyithat új barátságokra. Próbálj minél több időt tölteni muszlimokkal. Ezáltal is erősíted a hitedet. A már meglévő, nem muszlim barátaidat se hanyagold el. Mindaddig, amíg toleránsak a választásoddal és elfogadják, hogy nem veszel részt bizonyos, számodra nem megengedhető tevékenységekben, nincs szükség arra, hogy kizárd őket az életedből. Sosem tudod, hogy Allah mikor vezeti őket az Iszlám útjára és lehet pontosan azáltal, hogy látják te hogyan élsz, hogyan viselkedsz velük.

10. Kerüld el a magányt!

“Iszlám valami idegenként kezdődött és ismét valami idegenné válik majd, add hát a jó hírt az idegeneknek.” – Muhammad Próféta (blv) (Muslim)

A magány érzése a koverteknél nem ritka. Ez ellen a legjobb gyógyír, ha jó társaságban töltjük az időnket. Másokat vendégül látni ennek egyik módja: nemcsak a közösen jó hangulatban eltöltött időért, hanem a vendélátáséert járó jutalomért is. Amennyiben nincs lehetőséged az otthonodban vendégül látni a barátaidat, egy megfelelő étterem, kávézó vagy teázó ismegteszi. Az ember társas lény és szüksége van a jó társaságra. Nincs szükség tehát arra, hogy apácaként, illetve szerzetesként töltsük az életünket. A magány csak depresszióhoz és előbb-utóbb ahhoz is vezethet, hogy haram (nem megengedett) cselekedetekkel töltsük az időt. Tegyél tehát lépéseket annak érdekében, hogy megtartsd a már meglévő, illetve kiépítsd az új baráti körödet.

11. Tartsd magad távol a radikális, illetve szélsőséges nézetektől

“Középen álló közösséggé teremtettünk benneteket, hogy az Ítélet Napján tanúk legyetek a többi emberrel szember és a Küldött tanú legyen veletek szemben.” – Kegyelmes Korán, 2:143

Ne hagyd, hogy az esetleges negatív kritikák agresszívvá tegyenek vagy a kiközötöttség érzését keltsék benned. Az Iszlám elítél mindenféle értelmetlen erőszakot. Maradj a közép úton és mindig őrizd meg a lelki békédet.

12. Ne hagyj fel a reménnyel

“Tudd, hogy a győzelem ára a türelem, a megkönnyebbülés gyötrelemmel és a nehézség könnyebbséggel jár.” – Muhammad Próféta (blv)

Ha bánatod van, ne add fel a reményt! Allah nem ok nélkül vezetett az egyenes útra. Te kerested a választ, Ő megmutatta. Legyél tehát boldog és emlékeztesd magadat gyakran az életben bekövetkezett áldásokra. Sok jó dolog vár rád, még ha jelenleg nehézségben is vagy. Örülj annak, hogy muszlim vagy, maradj erős a hitedben és tudd, hogy megnyugvást az imákban és a fohászokban találsz.

admin - March 18 2012 3009 megnyitás · Nyomtatás

Stratégiai partnerünk

Hadísz:

Abu al-Abbász, Abdullah ibn Abbászra hivatkozva – Allah legyen elégedett velük – jegyezték fel, hogy így szólt:

Egy napon a Próféta – Allah dicsérete és békéje legyen vele – mögött voltam, s azt mondta:
-Ó te ifjú! Én bizony megtanítalak néhány szóra: Őrizd meg Allahot (az Ő utasításait), és Ő is megőriz téged! Őrizd meg Allahot, és magad előtt találod Őt (megsegít téged)! Ha kérsz, akkor Allahtól kérj, és ha segítségért fordulsz, akkor Allahhoz fordulj segítségért! S tudd meg, hogy ha az egész közösség összegyűlne azért, hogy hasznodra legyen valamiben, nem lesz hasznodra, csakis abban, amit Allah már leírt a részedre! S ha összegyűlnének azért, hogy károdra legyenek valamivel, nem válnak károdra, csakis azzal, amit Allah már leírt a részedre! Felemeltettek a tollak, s megszáradtak a lapok.
(at-Tirmidi szerint jó, hiteles hadísz)
Egy másik változatban:
Őrizd meg Allahot, és magad előtt találod Őt! Emlékezz meg Allahról a bőség idején, megemlékezik rólad a szűkölködés idején. Tudd meg, hogy ami eltévesztett téged, nem érhetett volna el, s ami elért téged, az nem téveszthetett volna el! Tudd meg, hogy a türelemmel a győzelem, a csapással a megkönnyebbülés, és a nehézséggel pedig a könnyebbség jön el! (Ahmed, jó hadísz)


Kategória: Az Iszlám vallás

Archívumunkból


Lejátszó

Kattints a kategória, azután pedig a kiválasztott zeneszám nevén.

 • track 1.
 • track 2.
 • track 3.
 • track 4.
 • track 5.
 • track 6.
 • track 7.
 • track 1.
 • track 2.
 • track 3.
 • track 4.
 • track 5.
 • track 6.
 • track 7.
 • track 8.
 • 2011. április 08.
 • 2011. február 11.
 • 2011. február 18.
 • 2011. február 25.
 • 2011. március 04.
 • 2011. március 11.
 • 2011. április 01.
 • 2011. április 15.
 • 2011. április 22.
 • 2011. május 06.
 • 2011. május 13.
 • track 1.
 • track 2.
 • track 3.
 • track 4.
 • track 5.
 • track 6.
 • track 7.
 • track 8.
 • track 9.
 • track 10.
 • track 11.
 • track 12.
 • track 13.
 • track 14.
 • track 15.
 • track 16.
 • track 17.
 • track 18.
 • track 19.
 • track 20.
 • track 21.
 • track 22.
 • track 23.
 • track 24.
 • track 25.
 • track 26.
 • track 27.
 • track 28.
 • track 29.
 • track 30.
 • track 31.


Központunk


1141 Budapest, Paskál utca 60.

Email: postmaster@magyariszlam.hu

Vidéki mecseteink


Debrecen: Egyetem sugárút 56.

Győr: Hunyadi u. 6.

Siklós: Felszabadulás utca 3. (Malkocs bej dzsámi)

Zakát

Számlaszámunk:
(HU45) 1174 9053 2003 6861 0000 0000
swift code OTPVHUHB
Magyar Iszlám Közösség

PayPal:
postmaster@magyariszlam.hu


Hungarian Exam Center:
Magyarországi Vizsgaközpont:
Isa Omar Masjid
Bp. XIII. Róbert K. krt. 104.
Facebook-csoportunk

Copyright © 2011 Magyar Iszlám Közösség
Powered by Faiz icons by Hamzah Pingsut (www.ubuntu-indonesia.com) & Styleislam icons (www.styleislam.com)
Az oldalunkon megjelentetett írások és egyéb tartalmak a forrás megjelölésével szabadon felhasználhatóak.
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Generálási idő: 0.06 másodperc | 1,868,777 egyedi látogató | jQ Blog | Free Php-fusion Themes | Freethemes4all.com